Friday, October 10, 2008

Η μουσική βάζει στα πόδια... φτερά!

Γιατί μας αρέσει να ακούμε μουσική όταν τρέχουμε; Κυλάει απλώς πιο ευχάριστα η ώρα της γυμναστικής ή μήπως η μουσική ... βάζει φτερά στα πόδια;

Η μουσική αυξάνει μέχρι και 15% τη φυσική αντοχή των ανθρώπων και επιδρά θετικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία, υποστηρίζει ο δρ Κώστας Καραγιώργης, που διδάσκει αθλητική ψυχολογία στο τμήμα Αθλητικής Παιδείας του βρετανικού πανεπιστημίου Μπρουνέλ. Σύμφωνα με τη μελέτη του, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Sport and Exercise Psychology, η μουσική δημιουργεί αίσθημα ευφορίας στον ασκούμενο και του δίνει θετική ενέργεια, βοηθώντας τον οργανισμό του να αντεπεξέρχεται, ακόμη και σε συνθήκες εξαντλητικής άσκησης. Για την έρευνά του, ο Ελληνας επιστήμονας επιστράτευσε και «μέτρησε» 12.500 δρομείς, που έτρεχαν ακούγοντας ποπ και ροκ μουσική.

Σύμφωνα και με παλαιότερες επιστημονικές μελέτες η μουσική συμβάλλει στις αθλητικές επιδόσεις. Μπορεί να περιορίσει την προσοχή του αθλητή και κατά συνέπεια να τον αποσπάσει από το αίσθημα της κόπωσης. Επίσης μεταβάλλει τα επίπεδα διέγερσης, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικό ή και ηρεμιστικό προ του αγώνα. Οπως επισημαίνει ο δρ Καραγιώργης, τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης είναι σημαντικά, γιατί εκτός από τους αθλητές, που ούτως ή άλλως συνηθίζουν να γυμνάζονται μετά μουσικής, μπορούν να ωφεληθούν και οι ασθενείς που πάσχουν από διάφορα νοσήματα (π.χ. καρδιοαγγειακά, παχυσαρκία π.χ.). Αν συνδυάζουν τη γυμναστική με τη μουσική, τότε έχουν περισσότερες ελπίδες να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα, γιατί αντιμετωπίζουν την... αγγαρεία με καλύτερη διάθεση!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/10/2008
Σχετικό link: http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=10.10.2008,id=24674000

No comments: