Friday, October 10, 2008

Οι αρχές της ισορροπημένης διατροφής

Κάθε τρεις και λίγο μια μαγική δίαιτα βλέπει το φως της δημοσιότητας και υπόσχεται δραστική μείωση του βάρους και υγεία. Για τους περισσότερους, όμως, που δεν είναι υπέρβαροι αυτό που χρειάζεται είναι μια ισορροπημένη διατροφή.

Μια δίαιτα πρέπει να προμηθεύει τον οργανισμό με τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών ώστε να συντηρούνται και να λειτουργούν όλα τα συστήματα του. Μια τέτοια δίαιτα είναι αυτό που λέμε ισορροπημένη. Και έχει τρεις βασικούς κανόνες. Μην παραλείπετε το πρωινό γιατί είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, τρώτε τρία γεύματα το λιγότερο κάθε ημέρα γιατί οτιδήποτε άλλο μειώνει το μεταβολισμό και σε κάθε γεύμα φροντίστε να υπάρχει κάτι από κάθε βασική ομάδα τροφίμων.

Υδατάνθρακες



Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων, ήτοι οι απλοί (π.χ. ζάχαρη) και οι σύνθετοι (π.χ. άμυλο). Οι φυτικές ίνες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία επίσης αν και δεν αποτελούν πηγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες είναι το βασικό συστατικό στα δημητριακά, στα φρούτα, στα λαχανικά και σε άλλα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Σε μια ισορροπημένη δίαιτα το 60 % των θερμίδων που καταναλώνετε πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν το πλεονέκτημα ότι αποτρέπουν τις απότομες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα γιατί απελευθερώνουν γλυκόζη πολύ πιο αργά.

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα όπως η ζάχαρη περιέχουν θερμίδες αλλά δεν έχουν θρεπτικά στοιχεία και γι’ αυτό πρέπει να είναι περιορισμένα σε μια ισορροπημένη δίαιτα.

Λίπη

Τα λίπη είναι αναγκαία για δύο λόγους. Γιατί είναι το βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και χρειάζονται για την απορρόφηση και τη μεταφορά λιποδιαλυτών βιταμινών όπως A, D, E, και K. Στην τέλεια δίαιτα το 15-20% των θερμίδων πρέπει να προέρχονται από τα λίπη και η πρώτη επιλογή πρέπει να είναι τα ακόρεστα λίπη. Το ελαιόλαδο και τα ψάρια είναι οι πιο υγιεινές πηγές λιπαρών και περιέχουν σημαντικές ποσότητες Ω3 λιπαρών.

Αντίθετα, τα βούτυρα, η μαργαρίνη, το κόκκινο κρέας και τα αυτά είναι όλα παραδείγματα κορεσμένων λιπών και πρέπει να αποφεύγονται. Η χοληστερίνη είναι επίσης ένα λίπος που βρίσκεται στα λιπαρά κρέατα και μαζί με τα υπόλοιπα κορεσμένα αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και οδηγεί στην απόφραξη αρτηριών.

Πρωτεΐνη



Η πρωτεΐνη είναι σημαντική γιατί βοηθάει στη δημιουργία κυττάρων και την επιδιόρθωση ιστών. Και όπως με το λίπος, δυστυχώς δεν μπορείτε να καταναλώσετε πάρα πολύ. Μια μπριζόλα 450 γραμμαρίων περιέχει πάνω από 200 γραμμάρια πρωτεΐνης όταν ένας άντρας 90 κιλών χρειάζεται περίπου 80 ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται οι ανάγκες σε πρωτεΐνη για τρεις περίπου ημέρες.

Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι η πρωτεΐνη και το λίπος πάνε μαζί στα ζωικά τρόφιμα επομένως η ισορροπημένη δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει και φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως όσπρια.

Κάνοντας τη σούμα

Οι επιθετικές δίαιτες στερούν από τον οργανισμό σημαντικά διατροφικά στοιχεία. Αντίθετα σε μια ισορροπημένη δίαιτα η ποικιλία, οι σωστές αναλογίες και οι μέτριες ποσότητες είναι το κλειδί για να νιώθετε υγιής.

Το παρόν άρθρο αναρτήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008, από τον ιστότοπο www.men24.gr
Σχετικό link: http://men24.gr/html/ent/138/ent.64138.asp

No comments: